“Realități Alternative” sau “Durante la Tormenta”

“Realități Alternative” sau “Durante la Tormenta”

Pentru că n-am mai ales de ceva timp să acord două ore și ceva din timpul liber pe care-l am pentru a căuta și viziona un film, recent am zis să fac o alegere rapidă și m-am orientat după cel mai interesant titlu pe care l-am găsit pe Netflix, astfel am dat peste “Realități Alternative“.

Titlul este pentru românii ce au cont de Netflix iar în denumirea originală, numele filmului despre care voi vorbi în articolul acesta este “Durante la Tormenta“. Cu minimul meu de spaniolă pot să-mi dau seama că titlul pus pe Netflix în română nu are nicio legătură în traducere cu cel original, dar ne-am obișuit deja cu asta.

Probabil că v-ați dat seama că la origine filmul este spaniol însă vă asigur că nu este o pierdere de timp și scenariul nu are apucături de telenovelă.

Ca și gen cred că este foarte greu să îl încadrez într-unul singur, aș spune mai degrabă că este și dramă și romance și thriller dar mai ales psihologic, tocmai pentru că acțiunea îți pune mintea la contribuție, m-a făcut să-l urmăresc până la capăt și să-l recomand acum.

Deși nu mi-am imaginat că un film de 2 ore și ceva te poate ține în suspans, scenariul a fost surpinzător de bun și destul de bine realizat dar mai ales… foarte bine interpretat de către actori.

În principiu, laitmotivul filmului este furtuna… iar după părerea mea este cea care pornește toată acțiunea și pune în scenă personajele și întâmplările stranii ce urmează să aibă loc în două cadre și în două perioade temporale diferite.

Furtuna, o crimă, un copil salvat cu prețul dispariției unui alt copil, 72 de ore și două vieți diferite, cam asta este în mare descrierea la obiect a scenariului.

Filmul începe cu o știre despre furtuna ce urmează să aibă loc (Berlin 1989) și continuă într-o notă familială cu un copil cam pe la 12 ani, pasionat de chitară ce profită de camera video pe care o are pentru a se înregistra cântând.

Nimic neobișnuit, până când țiepetele și zgomotele din casa vecină îi atrag acestuia atenția și îl împinge spre curiozitatea de a afla ceea ce s-a întâmplat acolo.

Cu toate că partea aceasta a unui copil împins de curiozitate spre pericol este un clișeu folosit în mai toate filmele de horror, aici nu este chiar deranjant, ci este momentul în care începe cu adevărat acțiunea.

Nico Lasarte, copilul curios descoperă cadavrul vecinei sale și pe soțul acesteia cu un cuțit în mână, panica ce îl cuprinde îl îndeamnă la fugă însă este lovit mortal de o mașină în timp ce trece speriat strada.

După moartea lui Nico Lasarte acțiunea se mută cu 25 de ani mai târziu, în aceeași casă o altă familie formată din Vera Roy, David și fiica lor Gloria își pregătesc cu grijă mutarea în noua locuință.

În timp ce-ți aranjează cu grijă lucrurile, cei doi găsesc un televizor vechi, o cameră video și multe casete cu înregistrări video. Probabil acum vă gândiți la acțiunea din “The Ring” pentru că și eu mi-am imaginat un scenariu similar, dar mă bucur că nu am avut parte de un astfel de clișeu de film horror al anilor 2002.

Furtuna începe și în prezent exact în aceleași condiții ca și cea din anul 1989, meteorologii specificând că este una similară celei din toamna lui ’89 ca intensitate și ca durată (3 zile).

Primul fenomen straniu se face simțit atunci când familia nou mutată se uită la toate casetele filmate de Nico Lasarte în timp ce cânta la chitară dar mai apoi pe televizorul vechi apare intexplicabil o știre despre furtuna ce avusese loc fix cu 25 de ani în urmă.

Povestea lui Nico Lasarte este aflată de la prietenul său din copilărie, vecinul celor mutați recent. Acesta le povestește despre moartea de care are parte prietenul lui la numai 12 ani și despre furtuna care avea să dureze 3 zile și să închidă școlile pentru o săptămână.

În scenă intră personajul principal Vera Roy, un personaj care urmează să treacă printr-o schimbare severă a vieții după ce reușește să comunice cu Nico Lasarte prin vechiul televior și-l îndeamnă să nu meargă în casa vecină în acea seară pentru că ar urma să moară. Cred că acesta este momentul ce declanșează întreaga acțiune.

Știți despre efectul fluturelui sau cum ne place nouă românilor să îi spunem “The Butterfly Effect”? Cam așa se întâmplă și aici, căci odată ce schimbi cursul vieții, totul se dă peste cap, deci această previziune ce o are în centru pe femeia misterioasă din viitor (în concepția copilului Nico Lasarte) schimbă cu totul întâmplările din viața Verei.

Vera Roy se trezește în aceeași casă, cu același nume însă fără amintiri prea clare, fără familia pe care o știa și încearcă să înțeleagă ce se întâmplă pleacând astfel în deslușirea misterului noii sale vieți.

În această parte filmul se complică foarte mult, iese la iveală povestea crimei din vecini și vă promit că merită din plin continuarea pe care nu vreau s-o dezvălui căci astfel aș distruge misterul.

Cu o notă de 7,5 din aproximativ 8.000 de voturi pe IMDb, filmul merită o notă ceva mai mare după părerea mea, însă dacă te numeri printre persoanele care nu se mulează pe un astfel de gen, cu siguranță nu este cea mai bună alegere.

Personal recomand cu încredere filmul celor pasionați de mister, de aceea am ales să nu povestesc totul, am scris doar despre prima oră a filmului dar a doua oră merită din plin vizionată cu foarte multă atenție și concentrare.

Nu este neapărat cel mai bun film văzut de mine însă doar într-un singur serial am mai găsit acest tip de mister care mie îmi stimulează imaginația, forța de anticipare și concentrarea.

Post Comment